Elke filmliefhebber heeft wel een paar acteurs die weinig fout kunnen doen bij hem. Lance Henriksen is er zo eentje voor mij. Misschien geen groot acteur maar wel ontzettend hard werkende man met een geweldige stem en dito "screen precense". En ondanks dat ik hem al jaren niet meer in een fatsoenlijke film gezien heb en zijn rollen steeds kleiner worden (de man is de 70 inmiddels gepasseerd) laat ik me toch nog wel eens verleiden om een film te kijken als zijn naam op de poster prijkt. Zo ook Deadwater. Of Black Ops, of Nazi Dawn zoals de film blijkbaar in verschillende landen heet.
Een oud marineschip uit de tweede wereld oorlog wordt ingezet in de Persische golf en doet dienst als een geheime verhoorruimte. Als het radiocontact verbroken wordt vreest men dat de juist overgebrachte terrorist Fadhawi ontsnapt is. Kolonel John Willets (Henriksen) wordt erheen gestuurd om te kijken wat er gebeurd is en om te zorgen dat het schip uit Iraans gebied blijft. En natuurlijk wordt de inzet nog wat verhoogd want ook blijkt dat Willets zoon aan boord van het schip is.
Eenmaal aan boord treft het team een waar bloedbad aan want bijna de gehele bemanning is op brute, bloederige wijze vermoord. Slechts een drietal heeft het overleeft en uiteraard is zoonlief er daar één van. Deze kan zich echter weinig herinneren van wat er gebeurd is, niet dat er veel moeite wordt gedaan dit te achterhalen overigens.
Het blijkt dat ook de terrorist nog in leven is. Maar deze laat zich nogal makkelijk vangen en hangt vervolgens een verhaal op over een goddelijke kracht die bezit van hem nam waarna hij onmetelijke kracht bezat om zijn vijanden te vermoorden. Uiteraard wordt er weinig van dit verhaal geloofd. Totdat er weer mensen vermoord worden terwijl de terrorist nog steeds vast zit. En dan pas vraagt iedereen zich af waarom die man en vrouw die geen deel uitmaken van de "Black ops" eigenlijk mee zijn, lekker op tijd.
Ze blijken een soort van Ghostbusters in dienst van het Amerikaanse leger te zijn. De vrouw van dit team lijkt trouwens maar met één doel voor ogen in de film geschreven te zijn want het enige wat zij bijdraagt is een kort strak shirtje met daaronder een strakke buik en een scene waarbij ze uit de kleren kan. De reden ze mee zijn heeft trouwens van alles te maken met de geschiedenis van het oude schip en gaat zelfs terug naar nazi experimenten.
Deadwater begint nog best sterk met het team dat door de fraai gefilmde donkere gangen van het schip opzoek gaat naar wat er gebeurd is. Niet alleen sfeervol maar ook een behoorlijk bloederig en gory begin. Helaas is het kruit hiermee verschoten want ondanks dat de film verder ook best mooi geschoten is heb het dwalen door de nauwe gangen van het schip na een poosje toch echt wel gezien. Nergens wordt het weer spannend en ook valt er bijna geen gore meer te genieten. In plaats daarvan krijgen we wat te veel macho mariniers praat en slechte dialogen in het algemeen. En dat van personages waar je, naast Henriksen's personage en diens zoon, zo weinig mee hebt dat je hun namen waarschijnlijk niet eens onthoudt. Was de toon van het eerste half uur doorgezet dan was ik er waarschijnlijk niet eens over gevallen want het acteerwerk voldoet voor dit soort film. Maar helaas mocht dat niet zo zijn en is het een direct naar dvd niemendalletje geworden.
Maar wel dus een niemendalletje met m'n favoriete genre (b-film?) acteur en dus ook niet voor niks gekeken ondanks het feit dat ook hij deze film niet echt kan redden. Ook leuk om te melden is natuurlijk dat de film geregisseerd is door een Nederlander, namelijk Roel Reine (The Delivery, Adrenaline, en tegenwoordig veelvuldig actief in de Amerikaanse direct naar dvd en markt met films als Death Race 2 en The Scorpion King 3). Deadwater regisseerde hij niet alleen, hij schreef ook het script en wat cinematograaf (met succes dus want deze film zag er goed uit). Respect voor de man voor het veroveren van een plek in de Amerikaanse filmwereld! Helaas zal hij niet herinnerd worden voor deze film.
Score:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten