18 sep 2012

Dail Charles for Murder - Someone Behind the Door (1971)

Ik ben de laatste tijd bezig met het kijken van Charles Bronson films die ik nog nooit gezien heb, en dat zijn er nogal wat want de man heeft meer dan 70 films op z'n naam staan. Door de mannen van de GGTMC podcast die Bronson hoog hebben zitten werd ook mijn interesse voor de actieheld op leeftijd opnieuw gewekt. En tussen alle actiefilms springt deze titel eruit, "Someone behind the door" klinkt bijna als een slasher of misschien een Haunted house film. En een horrorfilm met Bronson, dat moet wel iets apparts zijn. Niets is natuurlijk minder waar want ondanks wat de poster ook nog eens doet vermoeden heeft het niks met horror te maken.

Charles Bronson is een man die met geheugenverlies naar het ziekenhuis wordt gebracht door iemand die hem verward op het strand zag lopen. De specialist van dienst, Laurent Jeffries( Anthony Perkins, nog een reden waarom ik dacht met een horrorfilm te doen had), vangt de man snel op voordat zijn collega dat kan doen en neemt hem mee naar huis. Laurent heeft sterk het vermoeden dat zijn vrouw Frances (Jill Ireland, het blijft natuurlijk een Bronson vehikel en dan kreeg je in de 70's negen van de tien keer zijn vrouw er automatisch bij) hem wil verlaten voor een ander vent en hij heeft een wraakactie uitgedokterd waarbij hij de patiënt met geheugenverlies nodig is.

Dit is een totaal andere rol voor Charles Bronson dan dat we gewend zijn, in plaats van de actieheld, harde politieagent of stoere cowboy is hij dit keer een zwakkere, verwarde en makkelijk beïnvloedbare man. En dus komt het dit keer niet aan op schieten, knokken of z'n stoïcijnse blik. Op zich verfrissend maar het pakt niet echt goed uit, Bronson's manier van verward acteren komt wat knullig over en van zijn gebruikelijke charisma blijft dan ook niet veel over. Maar ook Perkins is absoluut niet in topvorm als manipulerende psychiater en lijkt zijn wat simpele teksten maar wat op te dreunen. 

Het merendeel van de film speelt zich af op één locatie en zijn scenes met Perkins en Bronson, en als deze scenes niet echt interessant blijken sleept de film zich behoorlijk langzaam voort. Nergens wordt er spanning gecreëerd en de manier waarop Laurent zijn patiënt manipuleert komt nogal naïef over. Een beetje filmkijker heeft voordat het eerste half uur voorbij is ongeveer wel door waar het verhaal vervolgens naar toe stuurt. Alleen duurt het dan nog erg lang totdat we bij deze totaal niet versassende finale aankomen.

Oh, en waar de titel Someone Behind the Door vandaan komt is mij een raadsel. Doe mij de volgende keer maar gewoon weer een lekkere actiefilm met de Catfish!

Score:
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten