30 sep 2012

Without Warning (1980, Greydon Clark)

Een jonge man en zijn vader zijn op jacht als ze plotseling aangevallen worden door slijmerige vliegende kwalachtige beesten die zich vastklemmen en behoorlijk dodelijk blijken. Moet je maar niet in een fel blauw Hawaï shirt gaan jagen. Vervolgens is het de beurt aan de leider van een stel padvinders, ook hij heeft een fatale ontmoeting met de beesten die nog het meest lijken op een kruising van kwal en zeester. Deze keer wordt duidelijk dat de beesten door iets of iemand gebruikt worden om te moorden.

Nu we weten dat er iets in het bos rondwaard en mensen vermoord kunnen we echt beginnen. En wel op een verschrikkelijk clichématige manier, vier tieners maken zich op voor een weekendje plezier bij het meer. Twee zijn een stelletje en de andere twee worden natuurlijk gekoppeld. Misschien was dit in 1980 nog niet zo'n standaard begin dan dat het tegenwoordig is, of het komt omdat ik zeer recentelijk Cabin in the Woods (voor diegene die hem nog niet gezien heeft, deze film speelt heerlijk met deze horror clichés) gezien heb maar ik kon het niet helpen te denken, "daar gaan we weer". Uiteraard gaan ze op pad in een busje en moeten ze tanken onderweg... bij een oud vervallen pompstationnetje inclusief creepy eigenaar (Jack Palance) die de tieners natuurlijk waarschuwt niet naar het meer te gaan. Ook de obligate niet startende auto en plotseling opspringende kat worden niet vergeten verderop in de film.

Eenmaal aangekomen bij het meer verdwijnen er al snel twee tieners (waaronder een heel jonge David Caruso) en gaan de anderen op zoek. In een verlaten schuurtje vinden ze hun lijken, samen met die van de jagers en de padvinder, waarna ze vluchten naar het dichtstbijzijnde dorpje. Daar in de bar aangekomen blijkt nog iemand van de beesten af te weten. Jammer genoeg voor de tieners is het een oud militair die ze niet alle zeven meer heeft en het blijkt al snel dat ze net zo veel te vrezen hebben van "Sarge" (Martin Landau) als van de vreemde beesten. Maar plotseling is daar de helpende hand van de creepy pompeigenaar die toch niet zo'n vreemde gast is als we eerst dachten. Opgejaagd door zowel "Sarge" als de alien proberen de tieners te overleven. 


Without Warning mag dan over een alien gaan, eigenlijk is het gewoon een Slasher (niet dat dit erg is trouwens). Veel van de standaard ingrediënten zijn duidelijk aanwezig. De moordenaar in de bossen en het feit dat we hem in het begin niet te zien krijgen, een stel oninteressante tieners die vervolgens op zijn territorium wat plezier komen maken, wat bloederige moorden en zelfs de point of view shots zijn van de partij. Maar wat mij betreft mocht het nog wel iets meer de slasher kant op, met meer scenes waarin de stalkende alien zijn opwachting maakt. Deze waren nu beperkt tot het eerste half uur van de film waarna hij zo nu en dan alleen opduikt in de vorm van een schaduw. Misschien wisten de filmmakers ook niet echt hoe ze met het "monster" om moesten gaan want als hij dan uiteindelijk toch ten tonele verschijnt blijkt het een nogal slungelige en eerder lachwekkende dan enge gewaarwording. Het was de vermakelijkheid van de film ten goede gekomen hadden we hier meer van gezien, beter werd het er echter vast niet van. Al is het in deze vorm ook verreweg van een goede film.


Zoals gezegd is de make up van de alien niet echt overtuigend en ook de vliegende beesten zijn niet echt goed gemaakt. Wel zijn de effecten behoorlijk bloederig en smerig maar ik had er graag meer van gezien. Dat de effecten niet super zijn van een b-film uit 1980 kan me niet eens zo heel veel schelen eigenlijk, het feit dat er totaal geen dreiging uitgaat van het buitenaards wezen is stukken storender. Personen in de film zitten rustig in een bar of gaan een dutje doen in een verlaten huis terwijl het buiten rondwaard, niet iets wat de spanning ten goede komt. En ook het feit dat er teveel aandacht besteed wordt aan de gestoorde "Sarge" helpt niet. Sterker nog, de film had heel goed zonder hem gekund.

De film werd gedraaid voor zo'n $ 150.000 waarvan de helft naar Jack Palance en Martin Landau ging. Grappig detail is dat de man die in deze film de alien speelt, dit ook doet in Schwarzenegger's Predator (1987).

Score:
      

Geen opmerkingen:

Een reactie posten