26 okt 2012

100 Jaar Horror - 1918 (The Eyes of the Mummy)

Wederom was het weer even zoeken voordat ik een horrorfilm uit het jaar 1918 gevonden had en met zo'n titel moet het wel goed komen qua horror. In ieder geval het feit dat we daadwerkelijk met een volbloed horrorfilm te maken hebben. En wederom kwam ik bedrogen uit.

Wenderland is een jonge schilder die naar Egypte gaat om te studeren en als hij op het terras van zijn hotel zit (studenten zijn weinig veranderd in 94 jaar) hoort hij Prins Hohenfeld praten over de tombe van koningin Ma. Het wordt Hohenfeld sterk afgeraden want het schijnt ongeluk te brengen en even verderop op het terras zit dan ook een avonturier die na het bezoekje geestelijk niet meer helemaal in orde is "the eyes are alive!"

Waarom Wenderland vervolgens besluit in zijn eentje toch een bezoek aan de tombe te brengen is niet duidelijk, maar de beste man doet het nu eenmaal. Bij de tombe aangekomen wordt hij opgevangen door een duister figuur die hem naar binnen loodst. En daar treft hij een tombe aan die naar hem terugkijkt met echte ogen. Niet echt onder de indruk gaat hij op onderzoek uit en vindt uit dat het allemaal een truc is en dat er een vrouw tegen haar zin in de tombe opgesloten zit. De duistere figuur en Wenderland vechten het even flink uit en Wenderland komt uiteindelijk als overwinnaar uit het gevecht en neemt de vrouw mee terug naar Europa, eerlijk gevonden! De halfdode man wordt vervolgens gevonden door Prins Hohenfeld en neemt hem ook mee terug naar Europa als dienaar.

Door allerlei niet erg interessante toevalligheden zien de twee elkaar weer en de duistere man zint op wraak. (duister heeft hier trouwens niks met de huidskleur, of beter gezegd, schoenpoets van de man te maken)

Niks mummie dus! En ook geen horror. In het geval van Verdens Undergang was het niet eens zo'n probleem want dat was tot nu toe de beste film die ik keek voor 100 Jaar Horror. The Eye of the Mummy is echter geen bijzonder leuke film en moet zelfs voor zijn tijd niet echt een hoogvlieger zijn geweest. Een drama die van toevalligheden aan elkaar hangt.  Acteerwerk is niet super al is dat met zulke oude films soms wat moeilijk te zeggen.

Van deze film is trouwens wel een DVD te vinden, maar van erg goede kwaliteit is deze niet. Nu is dat ook niet zo heel raar natuurlijk met een film van bijna honderd jaar oud maar sommige film die ik hiervoor zag waren gerestaureerd en dat is bij deze absoluut niet het geval. Veel scenes zijn veel te licht, en de piano muziek die eronder is gezet werd gewoon herhaald en was volgens mij ook niet specifiek voor deze film gemaakt.

Helaas kon ik geen andere titel vinden om te bespreken want ik begin na 6 films in deze challenge al in herhaling te vallen. Weer een film die niet echt horror is en niet echt interessant.

Waarschijnlijk gaat het vanaf 1920 wel wat beter en leuker worden. In ieder geval is er in de meeste komende jaren wel al keuze tussen verschillende films, en ook komen er een paar klassiekers aan. Volgende keer weer een Duitse film met de veelbelovende titel Der Teufelskirche, hopen dat deze zijn titel wel waar maakt.

Score:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten