20 jan 2013

The Monster (Roland West, 1925) - 100 Jaar Horror

Voor 1925 wou ik eigenlijk graag een andere film gaan kijken, namelijk Maciste in Hell (Maciste all'inferno). Een vroege peplum die zich grotendeels afspeelt in de onderwereld en afgaand op de screenshots die ik zag een visueel interessante film die wel eens wat weg kon hebben van Haxan. Maar helaas, de versies die ik vond bleken qua beeldkwaliteit bijna niet te doen. Dus daarom maar uitgeweken naar keuze B, deze horrorkomedie met wederom Lon Chaney (hij kwam al eerder voorbij in The Hunchback of the Notre Dame).

We worden gelijk in de actie afgezet wanneer we een eng geschminkte gestalte in een zwarte kap een val voor een automobilist zien opzetten. Door middel van een grote spiegel na een bocht wordt een bestuurder gedwongen zijn auto hardhandig naast de weg te parkeren waarna hij overmeesterd wordt en meegenomen. Via een titelkaart komen we erachter dat het verdwijnen van dit persoon het grootste nieuws in het dorp is sinds iemand er met de melkboer mee vandoor is gegaan. Een van meerdere grappige titelkaarten in de film.

Er wordt $5000 uitgeloofd voor diegene die de vermiste Bowman terugvindt. Een mooie kans voor winkelbediende en aspirant detective Johnny Goodlittle om indruk te maken op de dochter van zijn baas, Betty. Gewapend met zijn zojuist verkregen diploma, pistool en handboek gaat hij op onderzoek uit. Het spoor brengt hem al snel naar het oude sanatorium waar hij door een samenloop van omstandigheden opgesloten raakt samen met Betty en Amus Rugg, zijn rivaal als het gaat om Betty.


Het blijkt dat het sanatorium niet zo verlaten is als gedacht en dat er een bont gezelschap toe houdt onder leiding van de vreemde dokter Ziska (de altijd eng kijkende Lon Chaney). Het blijkt dat deze niks goeds in zin heeft en Johhny moet dus behoorlijk aan de bak als nieuwbakken detective.

The Monster was, ondanks dat de humor niet altijd even leuk is, een welkome verandering van spijs na alle dramatische horrorfilms die ik keek voor 100 Jaar Horror. Deze film is een stuk lichter dan alle voorgaande en de horror zou je kunnen omschrijven als Scooby Doo horror. Buiten onweert het hevig en in het spookhuis waren niet te enge figuren rond en zo nu en dan komt er een dreigende hand achter een deur vandaan die de helden proberen te pakken. Helemaal niks mis mee op z'n tijd. The Monster was prima vermaak zonder echt heel grappig of eng te worden maar heeft wel een paar trage momenten waar je even doorheen moet.

Trivia: De film was een bewerking van een toneelstuk uit 1922

Score:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten