20 nov 2012

Mr. Vampire (Ricky Lau, 1985)


Mr. Vampire is een actiekomedie uit China over een Taoïstische priester die met zijn 2 (uiteraard idiote) leerlingen een mortuarium runt, en daarbij al snel in aanraking komt met vampiers en geesten.

We hebben het hier wel over Jiang Shi, het Chinese equivalent van vampiers, deze huppelen (een direct gevolg van rigor mortis, Jiang Shi betekent letterlijk stijf lijk), en gaan recht op het dichtstbijzijnde slachtoffer af. Ze zijn echter blind, en vinden hun prooi door het ruiken van de adem, waardoor je ze kan misleiden door je adem in te houden. Ook drinken ze geen bloed, maar nemen je je levenskracht af, je ‘qi’, via hun lange vingernagels.


De film begint met Man Choi, een van de leerlingen van meester Kau, die wierook brand als offer voor de overledene in het mortuarium, waaronder 10 Jiang Shi van een bezoekende taoïstische priester die deze onder zijn controle houdt door middel van een geel papier met daarop een spreuk op hun voorhoofd.

Een van de diensten die deze priesters aanboden was namelijk overledenen die ver van huis waren gestorven op deze manier thuis te brengen om in hun eigen dorp begraven te worden, zodat ze geen heimwee kregen en rusteloze zielen werden. Na een uit de hand gelopen practical joke van Sheng, de andere leerling, ontwaken de Jiang Shi en volgt een prima vechtscène waarin de hand van een van de producers, niemand minder dan Sammo Hung, goed te herkennen is.Na deze intro, waarin de toon voor de film gelijk wordt gezet, volgen we meester Kau en Man Choi naar een afspraak met de miljonair Mr. Yam en zijn dochter Ting. Mr. Yam wil gebruik maken van de diensten van meester Kau om zijn vader te laten herbegraven naar het advies van een waarzegger. Man Choi krijgt weinig mee van het gesprek, want hij heeft alleen oog voor Ting.

Als blijkt dat de vader van Mr. Yam is begraven met zeer slechte Feng Shui, en het lijk nog geen tekenen van ontbinding laat zien, is het snel duidelijk dat de waarzegger niet het beste voor had met de familie.

De kist met het lichaam wordt naar het mortuarium gebracht tot er een nieuwe geschikte plek voor de begrafenis is gevonden, en Man Choi en Sheng krijgen de opdracht wierook te branden bij de andere graven om de geesten gunstig te stellen. Als Sheng bij het graf komt van een 20 jarige vrouw, plant hij 2 extra stokjes, waarvoor hij wordt bedankt door de vrouw. Voor hij er erg in heeft komt Man Choi aan gerend met 2 korte en 1 lang stokje wierook, een voorteken dat er iemand van de Yam familie zal sterven.

Terug in het mortuarium is duidelijk dat de opgegraven man een vampier zal worden, en krijgen de twee leerlingen de taak de kist te markeren met inkt en hanenbloed om de vampier op te sluiten in zijn kist. Zoals verwacht lukt het de twee idioten niet helemaal, en de vampier huppelt naar het huis van zijn zoon, en steekt zijn lange vingernagels in zijn nek om zijn qi op te nemen.


Het neefje van Mr. Yam is de politiecommandant, en heeft een hekel aan meester Kau en zijn leerlingen. Na de dood van zijn oom probeert hij meester Kau op te laten draaien voor de moord, en als het lijk van zijn oom, meester Kau, Sheng en de commandant samen op het bureau zitten, volgt een van de beste scenes uit de film. Mr. Yam wordt uiteraard ook vampier, en uiteindelijk vernietigd door de priester en zijn leerling.

De eerste vampier vindt het tijd om zijn kleindochter is een bezoekje te brengen, en Man Choi die de taak heeft Ting te beschermen, laat zien dat hij duidelijk niet geschikt is voor dit werk. Meester Kau, Sheng en de commandant snellen te hulp, maar kunnen niet voorkomen dat Man Choi geïnfecteerd raakt met het vampier virus.

Meester Kau denkt Man Choi nog te kunnen redden, maar dan moet Sheng in het nabijgelegen dorp een zak plakrijst halen, want de voorraad van het mortuarium is op. Onderweg wordt Sheng verleidt door de geest van het meisje wat hij eerder extra wierook offerde, en komt pas de volgende dag terug, in de ban van de geest. Meester Kau herkent de tekenen en volgt zijn andere leerling als hij teruggaat naar de vrouw. Meester Kau heeft een vechtscene met onder andere een vliegend hoofd, maar wordt dwars gezeten door een bezeten Sheng. Met een leerling die vecht tegen het vampirisme en een die vecht tegen de invloed van een geest, is het tijd dat meester Kau serieus gaat worden, met Ting opgesloten in het mortuarium, en balen plak rijst om het pand moeten ze de nacht zien door te komen. Als de geest opdaagt is meester Kau er klaar voor en zorgt voor een bedreiging minder. Gelijk daagt de vampier op, en blijkt dat hoe meer slachtoffers hij maakt, hoe soepeler hij wordt. Ook kan hij nu zien, maar door de rijst kan hij niet in de buurt komen. Gelukkig heeft het mortuarium een dakraam waar niemand erg in heeft behalve de vampier, en kan het eindgevecht beginnen!

Mr. Vampire was een hit aan de HK Boxoffice en heeft 8 vervolgen en spin offs gekregen (tot nu toe)

Lam Ching-ying (meester Kau) heeft zijn rol als priester met unibrow nog veel herhaald tot aan zijn dood in 1997, zowel in de Mr. Vampire films als ongerelateerde films en series.

Mr. Vampire is een vermakelijke film, waar een deel van de humor verloren gaat in de vertaling, maar de fysieke humor prima overkomt. De acteerprestaties van de hoofdrolspelers zijn prima, met Lam Chin-ying als uitblinker. De special effects zijn een stuk minder, maar dat draagt bij aan de campy feel van de film, vooral het duidelijke gebruik van poppen, of een masker wat net niet helemaal goed zit dragen bij aan de charme van de film. Al met al zeker een aanrader voor de genrefan, en toonaangevend in dit sub-genre der vampierfilms.

Score:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten