9 nov 2012

Spotify Tip - Umberto - Night Has A Thousand Screams

Het heeft even een tijdje geduurd maar hier is dan de 2e Spotify tip. Dit keer geen soundtrack maar toch eigenlijk ook weer wel. Het betreft namelijk het nieuwste album van Umberto, een elektronische eenmans band die als het ware soundtracks uitbrengt van films die nooit gemaakt zijn.  

De links in dit artikel verwijzen weer direct naar de muziekdienst Spotify. (je kunt dus gelijk beginnen met luisteren!)

Night Has A Thousand Scream
De film mag je er dus zelf bij bedenken en daar zullen de meeste horror liefhebbers geen moeite mee hebben tijdens het luisteren naar deze muziek. Umberto maakt elektronische soundtracks die hevig geïnspireerd zijn door de jaren 80 soundtracks van John Carpenter, en Goblin en Fabio Frizzi. Artiesten die wat mij betreft samen verantwoordelijk waren voor de beste soundtracks ooit gemaakt. (als we het hebben over elektronische soundtracks) Neigde het vorige album nog meer naar de Italiaanse invloeden, deze keer hoor ik veel meer Carpenter.

Night Has A Thousand Screams luistert ook echt als een soundtrack en heeft bijvoorbeeld tracks als "Opening titles" en "End Credits". Het is allemaal behoorlijk minimalistisch (The Puzzle) met het doel sfeer te creëren over het gehele album in plaats van nummers met een kop en staart. En sfeer is er op dit album in overvloed, zoveel dat je zou wensen dat er daadwerkelijk een film bij hoort! De nummers die vergezeld gaan van een langzame maar licht stampende beat vallen bij het beste in de smaak en vooral tijdens die nummers zie ik zo de levende doden uit hun te ondiepe graven rijzen. Luister bijvoorbeeld maar eens naar The Investigation!

Umberto
Bij sommige nummers duurt het bijna tot het eind voordat ze echt op gang komen (The Waterbed) maar bouwen daarmee veel spanning op en de conclusie van het nummer is daarom nog bevredigender.

Night Has A Thousand Screams is heerlijke muziek om bij te relaxen omdat het in tegenstelling tot veel andere (horror)soundtracks nergens hectisch of chaotisch wordt. Ikzelf luister graag naar dit soort muziek als ik wat schrijf voor de blog en ook tijdens het lezen kan dit album erg goed op de achtergrond. Liefhebbers van Frizzi, Carpenter en Goblin doen er goed aan om Umberto eens te beluisteren.

Mijn favorieten van het album zijn de laatste twee tracks van het album Paralyzed en End Credits, samen goed voor zo'n 13 minuten. Wat mij betreft een echte aanrader!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten