12 dec 2012

The Evil Cult (1993, Jing Wong)

Yi tian tu long ji: Zhi mo jiao jiao zhu (The Evil Cult, Kung Fu Cult Master, Lord of the Wu Tang) is een film gebaseerd op The Heaven Sword and Dragon Saber, een wuxia roman geschreven door Jin Yong en het derde deel van de Condor trilogie.

De film is geregisseerd door Wong Jing, en de actie choreografie door Sammo Hung, met in de hoofdrollen Jet Li, Sharla Cheung, Chingmy Yau en Gigi Lai.

De film probeert de gebeurtenissen van de eerste twee boeken in twee minuten samen te vatten en overspoeld de kijker met veel namen en gebeurtenissen, welke allemaal van belang zijn voor het verhaal. Met andere woorden, als je in de eerste vijf minuten iets teveel met je ogen knippert, kan je opnieuw beginnen, anders probeer je de hele film uit te vissen hoe het nou precies zit. Een korte samenvatting; in de Yuan Dynastie is de wulin, de martial arts gemeenschap, in twee groepen verdeeld door de vele veldslagen op zoek naar de twee zwaarden Tu-Long en Yi-Tian. Want wie de twee zwaarden bezit, is heer en meester in de wereld van de vechtkunst. Aan de ene kant hebben we de zes scholen, aangevoerd door de Shaolin, samen met Wu Tang, Er-Mei, Kun-Lun, Kong-Dong en Hua-Shan, die elkaar net zo wantrouwen als de gemeenschappelijke vijand; de Vuursekte Ook wel bekend als de Ming sekte die onder leiding van de koningin van de Lila Draak, de koning van de Witte Adelaar, de koning van de Gouden Leeuw en de koning van de Groene Vleermuis in opstand komen tegen de huidige regering.

Als de vijfde leerling van de Grootmeester van Wu Tang tegen alle regels in verliefd wordt op de dochter van de Koning van de Witte Adelaar en vriendschap sluit met de Koning van de Gouden Leeuw Xie-Xun (niet knipperen!) haalt hij daarmee de woede van de andere vijf scholen op zijn hals. Als zijn vriend Xie-Xun’s familie wordt vermoordt door diens oude leraar Cheng Kun, gaat Xie-Xun op zoek naar het zwaard Tu-Long om wraak mee te nemen, en wordt verblind in het daaropvolgende gevecht met Cheng Kun die daarna verdwijnt. De leerling neemt zijn vrouw en vriend mee naar een onbewoond eiland zodat niemand hun en het zwaard kan vinden. Hierop begint de film met de leerling, zijn vrouw, en nu ook hun zoon Chang Wuji voor de 100ste verjaardag van zijn leraar terugkeren naar het vasteland, worden ze direct belaagd door de Jinx broers die willen weten waar ze Xie-Xun en het zwaard kunnen vinden. Als ze weigeren raakt Chang Wuji ernstig gewond in het gevecht ondanks het ingrijpen van de Grootmeester (een typische Sammo Hung rol).

Het gezelschap haast zich naar Wu Tang waar aan een geneesmiddel gewerkt wordt tegen de verwonding, maar de andere vijf scholen hebben zich verzameld voor Wu Tang en willen ook weten waar het zwaard en zijn eigenaar zijn.  De ouders van Chang Wuji weigeren en plegen hierop zelfmoord waarbij zijn moeder hem eerst op het hart drukt wraak te nemen op de mensen die ze de dood indreven. Na een tijdsprong van zeven jaar blijkt dat Chang Wuji door zijn verwonding geen Kung Fu kan leren. Als hij na een uit de hand gelopen grap van zijn jaloerse neef in een afgrond valt, leert hij daar de ultieme Kung Fu van de Shaolin monniken door een oude monnik die zich voortbeweegt in een groot rotsblok omdat hij zich door zijn gebroken rug anders niet meer kan voortbewegen. Dit is het begin van een achtbaanrit met bloedzuigende Kung Fu meesters, vreemde Kung Fu stijlen, vliegende vechtersbazen, en een samenzwering om de wulin te vernietigen.

De romans bestaan uit honderden karakters met allemaal hun eigen loyaliteit en agenda, en dat is niet in anderhalf uur film te proppen, daar ligt het grootste mankement van de film. Door de hoeveelheid informatie die je op moet nemen aan het begin is het even lastig om te zien wat de connectie tussen de verschillende personages is. Ook spijtig is het open einde wat veel verhaallijnen open laat. Er werd gerekend op een vervolg, maar het publiek en de critici staken daar een stokje voor, de film flopte en het script voor het vervolg werd opgeborgen. Als je echter nieuwsgierig bent naar de afloop zijn er een aantal tv series opgenomen, die uit 2002 bestaat uit 40 afleveringen van 45 minuten en kijkt weg als een lange speelfilm. De prima actiescènes steken af tegen de slechte grappen, gelukkig is er veel actie in verhouding tot de onderbroekenlol. De acteerprestaties van vooral Jet Li en Chingmy Yau springen eruit, maar de rest van de cast zet ook een solide performance neer. De regisseur heeft de naam om te werken met scripts die nog niet af zijn, en hoewel het gebaseerd is op een boek is deze vertaling naar het grote doek daar maar losjes op gebaseerd, en valt de energieke regie uiteindelijk ten prooi aan de hoeveelheid onafgewerkte subplots.

Als je op zoek bent naar een film met goeie vechtscenes en je je niet teveel stoort aan een rommelige verhaallijn is dit er zeker een die je wil zien, anders moet je Crouching Tiger, Hidden Dragon nog maar eens opzetten ;)

Score:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten