29 dec 2012

Toplijsten 2012 - Andre

Toplijstjes, altijd leuk! Tot je gaat zitten aan een top 10 2012, en erachter komt dat je er maar 10 hebt gezien. Dan valt het top wel een beetje weg, ds hier mijn "titels uit 2012 die ik gezien heb, onder elkaar gezet"

TOP 10 2012 RELEASES:


10. Snow White and the Huntsman.
Sneeuwwitje met een twist, de jager moet een einde maken aan sneeuwwitje in het bos, maar kiest ervoor samen met haar de strijd aan te gaan tegen de Boze Koningin.
Chris Hemsworth speelt the Huntsman als een variant op Thor, nu met een bijl in plaats van een hamer,  Kristen Stewart speelt Snow White als... zichzelf? Geen bijster sterke prestatie in ieder geval.
Wel mooie plaatjes en een heerlijke over the top Charlize Theron als Ravenna, de Koningin.
Als ik wat meer uit dit jaar had gezien had Snow White and the Huntsman hoogstwaarschijnlijk niet in deze lijst gestaan.

9.The Hunger Games
Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) is de vrouwelijke tribute uit District 12, en doet samen met de mannelijke tribute mee aan de Hunger Games.
Een toernooi waarbij 2 willekeurig gekozen kinderen in de leeftijd 12 tot 18 uit elk district het tegen elkaar opnemen in de Arena, een verplicht reality tv programma tot op de dood.
tekenend is wel dat er alles aan gedaan wordt om Katniss zo sympathiek mogenlijk te houden, zo'n beetje al het vuile werk wordt voor haar opgeknapt, en anders wordt het heel duidelijk gemaakt dat het niet anders kan. Ook ben ik geen fan van shakey cams waardoor ik de aktiescene's met geen mogenlijkheid meer kan volgen. Hopelijk is dit een opzetje naar een iets 'ruiger'deel waar het politieke en media aspect van het verhaal wat meer wordt uigediept. (Ik ben namelijk niet bekend met de boeken)

8. Prometheus
Waar komen we vandaan? als een groepje wetenschappers de lokatie van een planeet ontdekt waar mogenlijk het antwoord te vinden is, financieërd de Weyland Company een expeditie naar de planeet.
het eerste gedeelte van de film wordt rustig opgebouwd, we leren de personages kennen, waarna het tweede gedeelte in een sneltreinvaart doordendert waardoor het allemaal wat te gehaast overkomt. We worden getrakteert op prachtige shots, en uitstekende acteerprestaties, met Michael Fassbender (David) als uitblinker.

7. Skyfall
Als na een mislukte missie in Istanbul een lijst met daarop elke undercoveragent van de VN verdwijnt, en Bond voor dood achtergelaten wordt, komt M steeds meer onder de druk te staan van haar superieuren. Als na een aanslag om MI6 Bond zich weer meld met een stuk in zijn kraag, wordt tijdens zijn debriefing en
conditietests duidelijk dat hij niet de oude is.Dan wordt er informatie gelekt via het net die de relatie tussen M en Bond verder onder druk zet...
Na het gefaalde, "Bournesque" Quantum of Solace, weer een echte Bond, Craig speelt Bond als de Bond uit de boeken, donker en beschadigd, met een enorme muur om zich heen. klein minpuntje is de hoeveelheid informatie die we krijgen over zijn verleden, want de mysterieuze Bond was altijd een ideaal doek waarop men zijn macho fantasieën kon projecteren. De humor is weer terug, en aan het einde wordt duidelijk dat een aantal vaste waarden hun rentree maken in de franchise, en vervullen de woorden James Bond Will Return je weer met nieuwsgierigheid.

6. Expendables 2
Het team van Barney Ross wordt gedwongen tot een missie door Church, de CIA agent uit het eerste deel, en wanneer deze missie verkeerdt afloopt, loopt het uit op een missie tot wraak.
Met zoveel jaren 80 aktiesterren in een film moet dat wel behoorlijk over the top gaan, en dat doet het ook. One-liners, uitelkaarspattende lichamen, zelfspot, het zit er allemaal in. Stallone heeft de regie dit keer afgeschoven naar Simon West, wat voor een film zorgt die meer in balans is als de eerste.
iedereen krijgt voldoende screentime, en zijn Jean-Claude Van Damme en Chuck Norris dit keer ook van de partij, alleen had JCVD beter zijn zonnebril op kunnen houden.

5. Serbuan Maut (The Raid)
Een speciaal arrestatie team moet een van de meest gezochte misdadigers van Jakarta oppakken, alleen woont hij bovenin een flatgebouw vol met beroepscriminelen midden in de krottenwijken...
Bikkelharde aktiefilm met een indrukwekkende choreografie, met als absoluut hoogtepunt het gevecht tussen Rama, Andi en Mad Dog.

4. The Cabin in the Woods
Vijf jongeren gaan naar een hutje in het bos waar ze elk in een stereotype gemanipuleerd worden (het domme blondje, de atleet, de stoner, het stuudje en de eeuwige maagd) en komen erachter dat niets is wat het lijkt.
Sterke film die speelt met de conventies van het genre, vooral als je de film herkijkt vallen er steeds meer knipogen naar mijlpalen in het horrorgenre op.

3. The Hobbit; An Unexpected Journey
Dertien dwergen, een hobbit en een tovenaar gaan op pad om het dwergenrijk Khazad-Dum (en de bijbehorende schat) terug te veroveren van de draak Smaug.
Peter Jackson keert na negen jaar terug naar Middle-Earth, met het verhaal zo'n 60 jaar voor Lord of the Rings. Altijd lastig aangezien de films altijd met elkaar vergeleken zullen worden, maar Jackson weet hier goed mee om te gaan. De special effects zijn wat verder als negen jaar geleden, maar hoewel het wat zwaarder wordt gebruikt als in de eerdere trilogie raakt Jackson de kijker nooit kwijt in een orgie van computerbeelden en weet hij een zelfde sfeer te creëren als in Lord of the Rings. Martin Freeman geeft Bilbo meer persoonlijkheid mee als de wat vlak spelende Elijah Wood aan Frodo wist te geven en ook Richard Armitage en een authoritaire Ian McKellen spelen sterk.

2. The Dark Knight Rises
Acht jaar na The Dark Knight staat er een nieuwe terrorist op, Bane, en moet Batman opnieuw in het harnas voor een stad die hem ziet als vijand.
De diepgang van de vorige film wordt niet gehaald, maar de actiescenes zijn zeker beter, en in alle chaos die Bane veroorzaakt verliest Nolan nooit de controle of het overzicht. Ook weet hij de verhaallijnen die door de trilogie lopen tot een goed einde te brengen, maar tegelijkertijd  de deur open te houden mocht iemand het stokje over willen nemen.


1. The Avengers
Als de tesseract, een onuitputtelijke energiebron, door de god Loki wordt gestolen, brengt Nick Fury een aantal eenlingen met bijzondere krachten bijelkaar om de wereld te redden. Dat gaat echter niet zo makkelijk...
Whedon's mix van humor en actie werkt perfect voor een film als deze, alle personage's krijgen voldoende screentime, en de onderlinge 'meningsverschillen' die deze grote ego's met elkaar hebben maken de film. De gigantische gok die gemaakt is om 3 verschillende 100 miljoen dollar franchises te lanceren die tot deze samensmelting zou leiden heeft goed uitgepakt. Moedig was ook de keuze iemand aan het roer te zetten die voor deze productie alleen serenity (die zijn budget niet terug verdiende) op zijn naam had staan.


TOP 5 FILM ONTDEKKINGEN:

(In willekeurige volgorde)

Carnival of Souls (1962)
Wat sfeer met een film kan doen wordt duidelijk in deze griezelige film. praktisch zonder special effects, maar door de strakke beelden en het effectieve acteerwerk blijf je geboeid.

Last Man on Earth (1964)
In een post-apocalyptische wereld is Robert Morgan (Vincent Price) de enige man die imuun blijkt voor een plaag die de hele bevolking heeft getransformeerd in vampierachtige wezens. Overdag gaat hij erop uit om zijn voorraden op peil te houden en struint hij alle huizen in zijn omgeving af om de vampieren een staak door het hart te drijven.
's Nachts barricadeert hij zijn schuilplaats en hoopt de nacht te overleven. Als hij een van hen weet te genezen is er plots weer hoop voor de toekomst, maar die is slechts voor korte duur... Een post-apocalyptische film met een beklemmende sfeer, de vampierachtigen zijn een stuk minder mobiel als in het boek, maar dat doet niet veel af aan het gevoel van dreiging, iets wat ook Price goed weet over te brengen.

Let Sleeping Corpses Lie (AKA: The Living Dead at Manchester Morgue, 1974)
Een van de vele titels waaronder deze zombiefilm bekend is. Op weg naar huis wordt de motor van George aan barrels gereden door een vrouw, die hem een rit aanbied. tijdens de tocht door het engelse platteland wordt tijdens een scene die sterk doet denken aan de begraafplaatsscene uit Night of the Living Dead dat ook hier de doden zijn opgestaan en ze hebben trek.
De benauwende sfeer en ietwat bizarre setting maken deze film een van de betere in het zombiegenre.

Rolling Thunder (1977)
Major Rane komt thuis na 7 jaar Vietcong strafkamp, waar hij wordt overladen met geschenken. Als een groepje tuig zijn vrouw en kind vermooorden, en zijn hand in een shredder stoppen gaat hij op een wraaktocht langs de Rio Grande. Compleet met een haak waar ooit zijn rechterhand zat, en de enige man die hem begrijpt, medegevange Johnny Vohden (Tommy Lee Jones.)
Sterke wraakfilm met een stel antihelden in de hoofdrol, en geweldig camerawerk wat de film een trede omhoog helpt. Goeie double bill met Taxi Driver!



Elves (1989)
Op de eindstreep toch nog positief verrast door een lekkere foute film over Kerst, Nazi experimenten, incest, en een erg slecht gemaakte elf... waar wacht je nog op? Ga dat zien! (zie hier de bespreking)

FLOP 5 (DE VIJF SLECHTSTE FILM DIE IK DIT JAAR ZAG)

5.The Watch (2012)
Te flauwe, voorspelbare komedie, die op een paar momenten na er niet in slaagde me te laten lachen, en ik lach vrij makkelijk...

4.Terror! Il castello delle donne maledette (1974)
Ook wel bekend als o.a. Dr. Frankenstein's Castle of Freaks. De film begint best veelbelovend, als een soort italiaanse soapopera waarbij goed wordt uitgelegd wie een hekel heeft aan wie, en wie het met wie doet (zo gaat de vrouw van de butler vreemd met een gebochelde bediende)
Maar het mond uit in een saaie bedoening en wat oermensen die om dezelfde vrouw vechten.

3.The Cold Light of Day (2012)
Een aktiefilm met Bruce Willis waarbij Willis na een kwartier wordt omgelegt en de aktie zo slecht in beeld is gebracht dat 'ie niet te volgen is. Of de shaky cam maakt het onmogelijk wat te volgen, of het is in shots van 1 á 2 seconden gemonteerd waardoor je helemaal de draad kwijt raakt. Ook de knullige acteerprestaties maken het er niet fraaier op.

2. Jesse James Meets Frankenstein’s Daughter (1966)
Erg saai, gemaakt als Double Bill voor Billy the Kid Vs. Dracula. Er staan me nog maar wat globale dingen bij van deze film, zo weinig indruk heeft het gemaakt. Het monster stelt niets voor, ik heb engere dingen in m'n kast gevonden, en de droge lappen dialoog die de basis van de film vormen zijn de doodsteek voor je concentratie.



1.Out of Reach (2004)
In een Steven Seagall film wil je Steven Seagall zien die kont schopt... Maar de vechtscenes die hij heeft zijn zo kort dat je ze mist als je een keer geeuwt (en dat gebeurt regelmatig met deze film), en het verhaal stelt nog minder voor als normaal. Dus zet ik hem tegenwoordig op als ik moeite heb in slaap te komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten